Dakwah melalui teladan kadangkala lebih berkesan daripada banyak bercakap

Diposting pada


Kadang-kadang dakwah melalui teladan atau amalan langsung lebih berkesan daripada lisan.

Bagi aktivis dakwah di zaman ini, hendaklah betul-betul meluruskan niat agar niat dakwah hanya kepada Allah dan benar-benar sabar dalam berdakwah. Sabar dalam menyampaikan dakwah dan sabar dengan sikap manusia dalam menghadapi dakwah yang disampaikan. Boleh jadi ada manusia yang mengkritik, marah, tidak mengendahkan, malah campur tangan dengan pelbagai cara. Ini kerana manusia pada zaman ini sangat mencintai dunia dan tenggelam dalam kepentingan dunia. Tidak jarang dakwah mencampuri urusan dunia mereka sehingga memberi respon negatif. Apatah lagi mereka sudah sering mendengar apa yang biasa diwar-warkan, nasihat yang diterima selalunya hanya dalam bentuk bahasa dan retorik tanpa ada contoh dan tindakan konkrit yang diamalkan.

Perhatikan hadis berikut:

ادَةَ ( الَ : { انَ لُ اَللَّهِ لّى allah

Dari Abu Qatadah radhiyallahu ‘anhu, dia berkata, “Rasulullah” shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah berdoa sambil menggendong Umamah binti Zainab. Jika dia sujud, dia meletakkannya dan apabila dia berdiri, dia memikulnya.” (Muttafaqun ‘alaih. Dalam riwayat Muslim, “Semasa dia memimpin orang ramai di masjid.”) [HR. Bukhari, no. 516 dan Muslim, no. 543].

Baca juga: Berdoa sambil menggendong bayi

Manfaat yang dapat kita ambil dari hadits di atas, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam ingin menunjukkan kepada orang Arab bahwa baginda sangat menyayangi gadis dengan menggendong Umamah, puteri Zainab, cucunya. Cukup dengan amalan, tanpa banyak cakap. Jadi, dakwah kadang-kadang hanya dengan tindakan, tidak perlu banyak retorik. (Diambil dari Fiqh Bulugh Al-Maram oleh Syaikh Muhammad Az-Zuhaily).

Maka benarlah, yang paling susah bagi seorang guru atau ustadz bukanlah agar ilmu itu sampai dan dipahami oleh anak didik, tetapi bagaimana menjadi teladan yang baik dalam tindakan sehingga memotivasi dan membangkitkan semangat ilmu, amal, dan akhlak mulia. . Begitu juga dengan ibu bapa bersama anak-anak.

Sila amalkan:

  • Dakwahi suami dengan menjadi isteri yang solehah, tanpa perlu menjadi ustadzah di rumah.
  • Dakwah kepada ibu bapa dengan menjadi anak contoh, tanpa perlu menjadi pensyarah di hadapan ayah atau ibu.
  • Dakwah kepada masyarakat dengan akhlak dan tingkah laku yang baik, insya-Allah akan lebih berkesan dan jemputan lain mudah diterima.

Baca juga: Empat Kaedah dalam Berdakwah

Semoga perbincangan ini bermanfaat.

Rujukan:

Fiqh Bulugh Al-Maram li Bayan Al-Ahkaam Ash-Syar’iyyah. Cetakan pertama, Tahun 1443 H. Syaikh Dr Muhammad Mustafa Az-Zuhaily. Penerbit Maktabah Daar Al-Bayaan.

19 Dzulhijjah 1443 H, 19 Julai 2022, pagi Selasa

Muhammad Abduh Tuasikal

Artikel Rumaysho.Com

Source link

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *